Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Yes

Yes to brytyjska grupa rockowa będąca przedstawicielem progresywnego rocka. Mimo częstych zmian w składzie Yes wypracowała bardzo charakterystyczne, głębokie brzmienie, oparte na skomplikowanych harmoniach, złożonych rytmach oraz wirtuozerii warsztatowej. Jej członkowie wykorzystują instrumenty akustyczne, elektryczne i elektroniczne. Założony w 1968 roku Yes uważany jest za jeden z najważniejszych zespołów w dziejach muzyki progresywnej.
Grupa została założona przez Jona Andersona (śpiew, gitara akustyczna, mandolina, harfa, instrumenty perkusyjne) i Chrisa Squire’a (gitara basowa). Dołączyli do nich Tony Kaye (instrumenty klawiszowe), Peter Banks (gitara) i Bill Bruford (perkusja). Pierwszymi poważnymi występami nowopowstałej grupy było otwarcie koncertu progresywnej grupy Nice oraz otwarcie pożegnalnego koncertu legendarnej grupy blues-rockowej Cream.

Wybrana dyskografia :

Yes (1969)
Time and a Word (1971)
Fragile (1971)
Close to the Edge (1972)
Tales from Topographic Oceans (1973)
Going for the One (1977)
Drama (1981)
Open Your Eyes (1997)
The Ladder (1999)

Sprawdź nasze programy

Programy

PRZEGLĄDARKA

poniedziałek - piątek, godz. 17.00

YOUNG STARS

niedziela, godzina 19:00

Oglądaj online