Kraj produkcji: Polska
Kategoria wiekowa:
Yes

Yes to brytyjska grupa rockowa będąca przedstawicielem progresywnego rocka. Mimo częstych zmian w składzie Yes wypracowała bardzo charakterystyczne, głębokie brzmienie, oparte na skomplikowanych harmoniach, złożonych rytmach oraz wirtuozerii warsztatowej. Jej członkowie wykorzystują instrumenty akustyczne, elektryczne i elektroniczne. Założony w 1968 roku Yes uważany jest za jeden z najważniejszych zespołów w dziejach muzyki progresywnej.
Grupa została założona przez Jona Andersona (śpiew, gitara akustyczna, mandolina, harfa, instrumenty perkusyjne) i Chrisa Squire’a (gitara basowa). Dołączyli do nich Tony Kaye (instrumenty klawiszowe), Peter Banks (gitara) i Bill Bruford (perkusja). Pierwszymi poważnymi występami nowopowstałej grupy było otwarcie koncertu progresywnej grupy Nice oraz otwarcie pożegnalnego koncertu legendarnej grupy blues-rockowej Cream.

Wybrana dyskografia :

Yes (1969)
Time and a Word (1971)
Fragile (1971)
Close to the Edge (1972)
Tales from Topographic Oceans (1973)
Going for the One (1977)
Drama (1981)
Open Your Eyes (1997)
The Ladder (1999)

Oglądaj online